pocetna stranica domace vrste hibridi registrirani hibridi neregistrirani uzgoj
prodaja kontakt
sijanje sjemena
Title - $10.99

Promotrite dobro sjemencicu: ona ima dva kraja. Jedan je zaobljen, drugi je nazubljen. Iz nazubljenog se razvija klica i korjencic, a iz okruglog listici. Nazubljeni kraj se ne smije dirati. Na zaobljenom kraju treba ostrim nozem pazljivo skinuti komadic kore i napraviti sicusnu rupicu, da kroz nju moze u sjemenku prodrijeti voda. Kako se to najlakse radi, pogledajte na adresi www.internationalhibiscussociety.org sa lijeve strane imate "videos", on se grana na vise videa, pogledajte "seed nicking". Ovo otvaranje ljupine je korisno jos iz jednog razloga: kad ljupinu otvorite, ugledat cete unutrasnjost sjemenke, koja mora biti bjelkasto-zuckasta. Ako je crna, bacite sjemenku, ona je mrtva. Koliko god vam ovo otvaranje kore izgledalo tesko, nemojte ga preskociti. Bez toga, vecina sjemenki ce istrunuti.

 


Potom pripremite mjesavinu: pola perlit, pola treset. Bitno je da upotrijebite perlit da mjesavina bude lagana i prozracna, bitno je da upotrijebite treset jer je treset sterilan, sto je izuzetno vazno jer sjeme hibiskusa jako lako istrune u zemlji. I perlit i treset lagano se mogu nabaviti u poljoprivrednim ducanima.

Mjesavinom napunite male plasticne salice od kave, kojima ste probusili dno. Olovkom ili stapicem napravite u sredini rupicu, oko 0.5 -1 cm duboku, i u nju spustite sjemenku, pokrijte ju mjesavinom i sasvim lagano pritisnite.

Title - $10.99


Najvazniji dio, koji obicno dovede do neuspjeha, je zalijevanje. Treba pripremiti otopinu fungicida (dobar je bilo koji fungicid koji mozete naci u ducanima,, zamutite ga prema uputama na bocici).

Koliko zaliti??? Na ovu malu casicu od kave, kakva je na slici, ja stavim svega jednu malu cajnu zlicicu vode (sa fungicidom), ukoliko mi je treset vlazan (ako kupite treset u vreci, on je obicno vec blago vlazan). Ako mi se treset skroz sasusio, stavim malo vise od polovine velike supene zlice vode. To upocetku izgleda premalo, ali kad sve sjemenkice slozite u mini plastenik, i kad se to unutra sve kondenzira, nije malo, vec upravo dovoljno da sjemenka proklija, a ne istrune. Bolje je zaliti malo manje, nego malo vise! Ne zalijevajte po mjestu gdje je sjeme posadjeno, vec naokolo.

 

Potom sve salice slozite u mini-plastenik. Ja koristim jednostavne kutije za kolace, oko 30X40 mm, sa prozirnim plasticnim poklopcem. Stavite na temperaturu od 21-28C. Ako je temperatura visa, sjeme ce brze isklijati. Na stijenkama se vec istog dana kondenzira vlaga. Ne dirajte poklopac, ne dizite ga. Prve sjemenke klijaju nakon 6 dana, a u roku 10-20 dana isklija vecina. Kad je vecina sjemenki isklijala, pocnite pazljivo dizati poklopac, milimetar po milimetar svaki dan, tako da nakon sedam dana on bude potpuno dignut i mlade biljcice navikle na okolnu temperaturu. Ono sto jos nije niklo, mozda ce nici kasnije. Ne ostavljajte mlade biljcice predugo u mini stakleniku, da im korijen ne strune. Kada ste biljcice izvadili, pazljivo gledajte koliko im je zemlja suha. Zalijevajte obilno, kada se zemlja zasusi. Ne smijete zasusiti previse, da biljka klone, ali je daleko veca opasnost ako zalijevate previse.

$10.9

Prva dva listica koja biljka razvija zovu se kotiledoni. To nisu pravi listici, i oni ce nakon mjesec-dva otpasti. Nekoliko tjedana nakon pojave kotiledona, razvijaju se prvi pravi listici. Kad se oni malo razviju, kao na ovoj slici, potrebno je poceti biljku prihranjivati gnojivom omjera N-P-K 2-1-3, cetverostruko blazom dozom nego je opisano na pakiranju. Ovo je vazno, jer ni treset ni perlit nemaju nikakvu hranjivost, te biljka u njima ne moze dobro napredovati. Nakon jos par tjedana, biljcicu treba presaditi u duplo vecu posudu, sa pravom zemljom za cvijece u koju ste umijesali 1/3 perlita. Zalijevati treba cijelo vrijeme pazljivo, tako da zemlja nikad nije dugo prevlazna. Postepeno biljcice navikavati na sunce, tijekom 7-10 dana.

Biljke ce mnogo prije procvasti ako su na suncu.

$10.9

Nakon dva-tri mjeseca, mozete pojacavati dozu gnojiva, do uobicajene. Gnojite jednom tjedno u fazi rasta (proljece-jesen) i jednom mjesecno zimi. Kad biljka korijenom ispuni posudu, presadjujte u malo vecu. Stalno koristite istu mjesavinu: dobra zemlja za cvijece i 1/3 perlita.

U najboljim okolnostima, uz pazljivo stalno gnojenje i mnogo sunca, prvi cvat mozete ocekivati nakon 9 mjeseci. Vecina sijanaca procvast ce izmedju prve i druge godine nakon sijanja, a jedan dio otegnut ce prvu cvatnju i do trece godine.

Ako biljcici zakinete vrh, ona ce se razgranati na nekoliko grana. To ucinite nakon pet mjeseci rasta, ako imate mjesta za razgranate biljke. Ako nemate, ne zakidajte vrh, biljka ce rasti uvis i imati samo jednu stabljiku, te ce zauzimati mnogo manje mjesta.

$10.9

Uz malo srece i mnogo strpljenja, jednog dana imat cete tropski vrt.